(0 varer i kurven)

I pleje på planteskole

Tekst af Elias Inceer

Der er pres på de tætbefolkede byområder, der dagligt ser den knappe plads, herunder de grønne områder, blive hegnet ind til ud- og ombygninger. Genbeplantningen kan efterfølgende have lange udsigter, hvilket ærgre mange. Birkholm Planteskole tilbyder imidlertid, foruden rådgivning til bygherrer, arkitekter og rådgivere, en løsning om kontraktproduktion, så alt det grønne er plantet og pænt, når den røde snor skal klippes.

Morten Schjellerup har sin daglige gang på de 45 hektar jord, som Birkholm Planteskole råder over. Han er salgschef for planteskolen beliggende i Allerød, men holder stadig fingrene grønne. Sammen med et hold af kompetente og veluddannede kolleger gør han alt fra de mindste løg til de største træer klar til brug i det offentlige, industrielle og private anlæg.

– Her hos Birkholm lægger vi en ære i at tilbyde sunde og flotte planter samt kompetent rådgivning til både erhverv, det offentlige og de private. Vores planter rummer alt fra stauder, prydbuske og bunddække til allétræer, solitære træer og buske, fortæller han og tilføjer, at kundernes yndling især er stauder i disse tider. Birkholm Planteskole kan som en af de få i Europa imødekomme større ordre på netop dem.

Morten Schjellerup. Birkholm Planteskole

Specialproduktion til byggeriet Morten Schjellerup oplever i de senere år en stor interesse for deres rådgivning og kontraktproduktion fra bygherrer,
arkitekter og rådgivere. Birkholm Planteskole tilbyder gennem omfattende kapacitet og mange års erfaring at plante, passe og pleje eksempelvis træer, så de er klar til udplantning og at pryde området i samme øjeblik, som et byggeprojekt afsluttes:

– Mange bygherrer ønsker, at det endelige projekt skal stå skarpt fra første dag, og vil nødigt vente flere måneder eller år før beplantningen springer ud og skaber glæde. Med kontraktproduktion tilbyder vi allerede i de indledende faser rådgivning til og tilbud på, hvordan og hvornår træer, buske og planter kan leveres i fuldt flor, fortæller Morten Schjellerup og
tilføjer, at det skaber tryghed hos kunderne at være med i processen.

Et eksempel er samarbejdet med Frederiksberg Kommune i forbindelse med en delvis udskiftning af de karakteristiske lindetræer på Frederiksberg Allé. Det var en helt speciel opgave, da træernes form og beskæring skulle minde om de eksisterende:

– Frederiksberg Allé passerer gennem kandelaberklippede lindetræer. En kandelab er den klassiske lysestage, som man ofte ser i kirker. For Frederiksberg har det været et varemærke gennem de 300 år alléen har eksisteret, og det ønskede man altså at beholde, fortæller Morten Schjellerup.

Resultatet blev, at man fik 70 lindetræer i pleje hos Birkholm Planteskole, som over fire har dyrket og klippet dem til, så de matcher alléens øvrige træer.

En grøn planteskole

Både produkter og processer er grønne hos Birkholm Planteskole, hvor man konstant optimerer arbejdsgange- og opgaver:

– Vi har en lang række af både konkrete samt strategiske indsatser til gavn for klima, miljø og medarbejdere. Herunder især for at begrænse mængden af kemikalier og kvælstof på markerne. Vi sørger samtidigt for, at der
i vores forsyningskæde er et værdimæssigt fælleskab, og vi er altid på udkig efter nye teknologier, metoder og samarbejder, der kan bidrage til en grønnere jord, fortæller Morten Schjellerup og afslutter:

– Skoven er jo jordens lunger, så vi plantefolk står i forreste række ift. at rense CO2 udledningen. Det er et ansvar, vi er meget bevidste om, og derfor kæmper vi for at højne bevidstheden samt styrke beplantningen generelt.
Det handler dels om forretning, men i højere grad er det fordi vi kerer os om jorden – både den, vi planter i, og den, vi bor på.